Skip to main content

VZW KLJ Lokaal Kruibeke

Voor het beheer van ons KLJ lokaal staan we er niet alleen voor. Hiervoor kunnen we rekenen op onze VZW.

Hoe alles begon...

In maart 2010 werd het KLJ-lokaal in Kruibeke, gelegen in de Broekdam-Noord, zwaar getroffen door een brand.
De verwoestende brand in het oorspronkelijke KLJ-lokaal was een zware klap voor de toenmalige leiding maar ook voor vele oud KLJ-leden en oud-KLJ-leid(st)ers. De toenmalige hoofdleiding, nl  Deborah Van Hul en Bart Maes, stonden voor een immense uitdaging. Het lokaal, oorspronkelijk een houten gebouw, werd bijna volledig verwoest. Slechts de gevel bleef overeind staan, als stille getuige van wat eens was.

Als reactie hierop richtten enkele vrijwilligers, voornamelijk oud-KLJ-leiding, een vereniging op met als doel een nieuw KLJ-lokaal te bouwen.
Deze tragische gebeurtenis vormde het startpunt voor de oprichting van een VZW en de bouw van een nieuwe buurtontmoetingscentrum, dat nu een bloeiende plek is voor de KLJ en voor de gemeenschap van Kruibeke.

Als officiële benaming voor de VZW werd gekozen voor:  “VZW KLJ-lokaal Kruibeke”.

De Raad van Bestuur

De eerste leden van de Raad van Bestuur waren:

  • Tom Volckerick (voorzitter),
  • Erik Blommaert (ondervoorzitter),                     
  • Sindy Vermeulen (penningmeester),     
  • Bart Maes (secretaris),                                    
  • Raf Van Raemdonck,                                      
  • Filip Vercauteren,
  • Rebecca Van Hul,
  • Thomas Bolsens,
  • Leen De Cock,
  • Robby Meersman,
  • Kristof De Nocker,
  • Antoine Denert (als toenmalig burgemeester),
  • en Iris Vernimmen (namens VZW Parochiale Werken Kruibeke).

Deze VZW besliste tot doel te nemen: het verwerven, het bouwen, onderhouden en het beheren van een nieuw gebouw.
Dit konden ze natuurlijk niet alleen. Er waren vele handen nodig die het werk tot een goed eind moesten brengen. Om alles zo goed mogelijk uit te werken werden er binnen de VZW een werkgroep bouw-architect, een financiële werkgroep en een creatieve cel opgericht. De groepen vergaderden minstens maandelijks.

De weg naar een nieuw KLJ-lokaal

Op een gegeven moment boodt zich de mogelijkheid van een locatie aan, gelegen in het buffergebied van het gecontroleerd overstromingsgebied De Polders van Kruibeke: een mooi driehoekig terrein gelegen naast de Scheldelei.

De leden van de VZW zagen de opportuniteit om, gezien de ideale ligging van het terrein als poort vanuit Antwerpen naar het Waasland en als uitvalsbasis naar zowel de polder, naar Kruibeke centrum, als naar het platteland, om een gebouw neer te zetten dat niet alleen zorgt voor huisvesting van KLJ, maar ook mogelijkheden biedt aan andere verenigingen met vergaderproblemen. 
De VZW besliste als het ware een buurtontmoetingscentrum te bouwen en wou, gezien de ligging, een stuk huisvesting oplossen, maar wil ook in en rondom het buurtontmoetingscentrum aandacht besteden aan de polder als erfgoed en natuurgebied, het platteland, cultuur, de uitvalsbasis voor toerisme,..
Een creatieve cel werkte één en ander verder uit.
De VZW besliste dat KLJ Kruibeke in ieder geval steeds de hoofdgebruiker zal zijn.

De grond werd door de Vlaamse Waterweg (toen Waterwegen en Zeekanaal) in concessie gegeven aan de gemeente Kruibeke. 
De gemeente Kruibeke stelde de terreinen op haar beurt ter beschikking van de VZW. 
Verder kon de VZW rekenen op financiële middelen via verschillende giften en acties, een gift vanwege KLJ, een gemeentelijke subsidie en een toelage vanwege de parochie.
Grote geldschieter was de Provincie Oost-Vlaanderen en dat maakte het financiële plaatje rond...
De VZW diende op 14 oktober 2011 een subsidiedossier in bij de Provinciale Dienst voor Plattelandsontwikkeling in het kader van het programma voor plattelandsontwikkeling 2007-2013.
Op 12 januari 2012 gaf provinciaal gedeputeerde voor plattelandsontwikkeling Sander Vercamer en de provinciale deputatie goedkeuring voor het subsidiedossier. Aangezien de subsidie ook Vlaamse en Europese middelen omvatte diende ook toenmalig Vlaams Minister-President Kris Peeters de noodzakelijke handtekening te zetten. Het ministerieel besluit hiertoe werd door Kris Peeters ondertekend op 29 februari 2012.

Diverse partners waren en zijn in meer of mindere mate betrokken bij het project dat als naam “De Kruibeekse Poort” meekreeg: de VZW zelf is hoofdpromotor van het project.  Verder was er samenwerking en overleg met: de gemeente Kruibeke, de Vlaamse Waterweg, KLJ-Kruibeke, KVLV-Kruibeke, Landelijke Gilde Kruibeke, Groene Kring, Bedrijfsgilde Boerenbond, Agrobeheersgroep Eco-kwadraat, andere jeugdverenigingen (Kikvorst, Chiro), Cultuurvereniging Tij, Erfgoedcel Interwaas, Toerisme Waasland, Regionaal Landschap Schelde Durme, Buurtcomité Broekdam-Noord, …
Het lokaal kon dus tot stand komen dankzij verschillende bronnen van steun. Samen vormen zij een solide basis voor het buurtontmoetingscentrum.

Nu het financiële rond was stond niets de VZW nog in de weg om de bouwwerken voor het nieuwe buurtontmoetingscentrum aan te vatten.

Samen met architect Sam Braem werd het plan uitgewerkt en aangepast waar nodig.

We verschenen ook twee maal voor de kwaliteitskamer van de provincie Oost-Vlaanderen.  Aannemer werd bouwbedrijf Geert De Kerf.

De bouwwerken werden voltooid en KLJ Kruibeke kon spoedig genieten van een prachtig nieuw jeugdlokaal: buurtontmoetingscentrum “de Kruibeekse Poort”.

 De officiële opening vond plaats op 21 september 2013.

Het KLJ-lokaal

Het KLJ-lokaal biedt ruimte voor vergaderingen, activiteiten en feestjes, en is geliefd bij zowel kinderen als volwassenen. Het is een bruisende plek geworden waar gemeenschap en natuur samenkomen.
Het buurtontmoetingscentrum “De Kruibeekse Poort", fungeert niet alleen als een ontmoetingsplaats, maar ook als de poort tot de prachtige polders van Kruibeke. Gelegen aan de ingang van dit schilderachtige landschap, biedt het centrum een veelzijdige ruimte die door verenigingen kan worden afgehuurd voor activiteiten, feestjes en vergaderingen.

In de loop der jaren is de VZW er voor blijven ijveren om van dit lokaal een ruimte te blijven maken die de gemeenschap van Kruibeke kan verbinden en versterken.

Leden van de VZW

Momenteel zijn de leden van de VZW:

  • Erik Blommaert: voorzitter,
  • Leen De Cock: ondervoorzitter,
  • Bart Maes: secretaris,
  • Kristof De Nocker: penningmeester,
  • Raf Van Raemdonck,
  • Sindy Vermeulen,
  • en Ruben Verhulst.

Deze ploeg wordt op de vergaderingen aangevuld met de hoofdleidster, hoofdleider en volwassen begeleiding van KLJ, momenteel Hanne Van Der Reysen, Mathis Volckerick en Heidi De Bruyn .
Indien nodig wordt er soms iemand van de gemeente of de parochie uitgenodigd.

De VZW blijft er, samen met de KLJ, zorg voor dragen dat het gebouw in goede staat blijft en zorgt er voor dat de nodige aanpassingen of herstellingen gebeuren indien nodig en dit op een duurzame manier.

De vele KLJ'ers genieten in het KLJ-lokaal van heel wat leuke activiteiten.
Deze worden nog steeds met enthousiasme voorbereid door een gedreven groep KLJ-leiding.
Zowel kinderen als volwassenen uit Kruibeke beleven plezier aan de KLJ en hun lokaal..
Het is een bruisende ontmoetingsplek waar vriendschappen worden gesmeed en herinneringen worden gemaakt.